Warunki hodowli szynszyli

Szynszyle – zwierzęta z rodzaju gryzoni żyjące w Ameryce Południowej, blisko spowinowacone ze takimi gryzoniami jak świnka morska, nutria, wyskaczą górska oraz nizinna. Jest bardzo chętnie hodowana w europejskich domach jako zwierzątko domowe oraz jako zwierzę futerkowe. Jako zwierzęta domowe są bardzo łatwe w utrzymaniu, za ich zakupem przemawia ich długowieczność – żyją dłużej niż większość gryzoni, nawet dłużej niż popularne zwierzęta domowe psy czy też koty – ich średni wiek to 20 lat. Futro szynszyla nie powinno uczulać.



Przy zakupie zwierzęcia należy pamiętać, że nie jest to typowe zwierzątko domowe i może czasem gryźć, jednak kiedy kupimy młode zwierzę i będziemy je do siebie przyzwyczajać, to nie będzie, a raczej nie powinno nas gryźć. Kolejną rzeczą o której należy pamiętać, to jest to, że szynszyle są zwierzętami stadnymi, więc jeśli się decydujemy trzymać je w domu, to powinny być co najmniej dwa w klatce, jednak nie możemy trzymać w klatce dwóch samców, gdyż mogą się w pewnym momencie pogryźć, lub w inny sposób walczyć ze sobą. Szynszyle łatwo się rozmnażają, ich ciąża trwa około 111 dni i zazwyczaj rodzi się od 1 do 4 młodych w miocie. Co ciekawe młode szynszyle rodzą się w godzinach rannych między 5, a 6, młode rodzą się z oczkami otwartymi i już mniej więcej po godzinie biegają po klatce. Młode szynszyle szybko przechodzą na pokarm stały – najczęściej po około tygodniu.



Kupując szynszyla trzeba mu zapewnić jednak minimum w skład którego wchodzą: odpowiednie wielkie pomieszczenie, gdzie nasze zwierzę będzie mogło się poruszać, szynszyle bowiem są całkiem ruchliwe. Szynszyla nie znosi przeciągów, trzeba mu więc zapewnić pomieszczenie ze stałą temperaturą, z dala od przeciągów. Musimy mu kupić odpowiedni piasek, bo uwielbia kąpiele pyłowe, które skutecznie usuwają ewentualne szkodniki z ich skóry. Trzeba pamiętać również o odpowiedniej mieszance do jedzenia – najczęściej to mieszanka ziaren, siana oraz owoców, a także o tym, by miały zawsze dostęp do świeżej wody.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *