Świstak i jego charakterystyka

Świstak jest dość znanym gryzoniem należącym do rodziny wiewiórkowatych. Długość jego ciała wynosi od 42 do 54 cm. Sam ogon ma długość od 13 do maksymalnie 16 cm. Waży do 5,7 kg. Świstak ma różną barwę, począwszy od żółtawobrązowej, po czerwonawą lub szarą. Wierzch głowy tego osobnika jest czarny, a z kolei boki zarówno ciała jak i nogi przybierają barwę żółtawoszarą.



Świstak zamieszkuje przede wszystkim Alpy, a także niektóre pasma Karpat. W Polsce można go zobaczyć w rejonach Tatr. To zwierzę, które przebywa przede wszystkim w piętrze hal oraz turni. Raczej trudno zobaczyć świstaka z uwagi na to, iż przebywa w trudno dostępnych miejscach, gdzie nie ma ruchu i tym bardziej szlaków turystycznych. Świstak przepada za stadnym trybem życia. Należy do zwierząt dość ostrożnych i płochliwych. Ciąża świstaka trwa do 34 dni. Łącznie za jednym razem rodzi się do 7 małych świstaków.

Warto tu również nadmienić, iż w Polsce, świstak jest pod ścisłą ochroną. Świstaki mogą być atakowane na przykład przez orły. Z tego też powodu kopią odpowiednio długie nory, w których w razie zagrożenia mogą się sprytnie ukryć. Kiedy świstak zostaje atakowany chociażby przez lisa czy wilka, może się sam obronić. Nie jest na tyle tchórzliwy, aby wiecznie uciekać. Na okres zimy, swoje nory osłania trawą i korzeniami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *